Tot binnen 450 jaar!

450 jaar! Inderdaad zo lang duurt het gemiddeld tot een wegwerp luier volledig afgebroken is.
Als je weet de eerste wegwerp luiers werden uitgevonden in 1946 dan kom je al snel tot de vaststelling dat iedere wegwerpluier die ooit gemaakt is, nog steeds op deze planeet aanwezig is. Ofwel is hij verbrand (ik weet niet wat de meest slechtste optie is). 

Per jaar worden wereldwijd 5 miljard luiers weggegooid. Een cijfer die ik niet kan bevatten. 

De grondstoffen voor de populairste merken van wegwerpluiers bestaan het grootste gedeelte uit olieproducten. 

Luiers worden steeds dunner. Vooral de hoeveelheid houtpulp is verminderd. Dit wordt vervangen door absorberende korrels (SAP’s). Deze korrels worden gemaakt van aardolie. Aardolie is een niet-duurzame en eindige grondstof. Ook is niet geweten of deze korrels op lange termijn schadelijk zijn voor het lichaam.

Daarbij is de luier zelf ook gemaakt van plastic en wordt er plastic gebruikt in de verpakking. Naast het afval dat de wegwerpluiers opleveren, is dus ook de productie dus bijzonder slecht voor het milieu. De combinatie van een niet-duurzaam productieproces en het afval dat resulteert nadat de luier slechts éénmaal is gebruikt, maakt van de moderne wegwerpluier het ultiem voorbeeld van onze wegwerpcultuur.

Nu komen luiers uiteindelijk terecht bij afvalverbrandingsinstallaties. De verbrande luiers wekken energie op, maar zorgen ook voor uitstoot. In veel andere landen eindigen de bergen met luiers op de vuilnisbelt, waar ze honderden jaren blijven liggen omdat ze nauwelijks vergaan.

Wist je dat jijzelf zo’n 5500 luier kunt uitsparen door fulltime wasbaar te luieren ? 

Maar ook als je maar 1 dag per week of 1 luier per dag  wasbaar gebruikt je al heel wat luiers uitspaart! 

Spring gerust eens binnen in de winkel en kom onze verschillende systemen ontdekken. We helpen je graag verder.

Geef een reactie

Deze website kan gebruik maken van cookies. Door te accepteren ga je hiermee akkoord.  Meer info