Tot binnen 450 jaar!

450 jaar! Inderdaad zo lang duurt het gemiddeld tot een wegwerp luier volledig afgebroken is.
Als je weet de eerste wegwerp luiers werden  uitgevonden in 1946 dan kom je al snel tot de vaststelling dat iedere wegwerpluier die ooit gemaakt is nog steeds op deze planeet aanwezig is, of wel verbrand is ( ik weet niet wat de meest slechtste optie is ). 

Per jaar worden wereldwijd 5 miljard luiers weggegooid. Een cijfer die ik niet kan bevatten. 

De grondstoffen voor de populairste merken van wegwerpluiers bestaan het grootste gedeelte uit olieproducten. 

Luiers worden wel steeds dunner, Vooral de hoeveelheid houtpulp is verminderd; daarvoor in de plaats worden meer absorberende korrels (SAPs) gebruikt. Deze korrels worden gemaakt van aardolie. Aardolie, het hoeft eigenlijk niet eens genoemd te worden, is een niet-duurzame en eindige grondstof. Ook is niet geweten of deze korrels schadelijk zouden zijn op lange termijn.

Naast de korrels is de luier zelf ook gemaakt van plastic en wordt er plastic gebruikt in de verpakking. Naast het afval dat de wegwerpluiers opleveren, is ook de productie dus bijzonder slecht voor het milieu. De combinatie van een niet-duurzaam productieproces en het afval dat resulteert nadat de luier slechts éénmaal is gebruikt, maakt van de moderne wegwerpluier een ultiem voorbeeld van onze wegwerpcultuur.

Nu komen luiers uiteindelijk terecht bij afvalverbrandingsinstallaties. De verbrande luiers wekken energie op, maar zorgen ook voor uitstoot. In veel andere landen eindigen de bergen met luiers op de vuilnisbelt, waar ze honderden jaren blijven liggen omdat ze nauwelijks vergaan.

Wist je dat jijzelf zo’n 5500 luier kunt uitsparen door fulltime wasbaar te luieren ? 

Maar ook als je maar 1 dag per week of 1 luier per dag  wasbaar gebruikt je al heel wat luiers uitspaart! 

Spring gerust eens binnen in de winkel en kom onze verschillende systemen ontdekken. We helpen je graag verder.

Geef een antwoord

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping

Deze website kan gebruik maken van cookies. Door te accepteren ga je hiermee akkoord.  Meer info